Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν χαλαρώνουμε σε καφέ των Βρυξελλών

H ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, κ.Γιώργου Ακριώτη, σχετικά με τα υδατοδρόμια

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, πριν τοποθετηθώ για το νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω δυο λόγια που αφορούν τη δοκιμασία που πέρασε για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός σε διάφορα μέρη της χώρας μας και ιδιαίτερα στην πατρίδα τη δική μου, τον νομό τον δικό μου, την Εύβοια.

Η Β.Εύβοια μετράει πληγές για τις οποίες εν πολλοίς ευθύνονται είτε οι κακοτεχνίες είτε οι αστοχίες έργων. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σήμερα κομμένους δρόμους, καταπτώσεις και να διαπιστώνουμε ότι σχολεία είναι χτισμένα πάνω σε ρέματα, ότι σπίτια είναι μέσα σε χειμάρρους. Τα αποτελέσματα αυτά θα εντείνονται δυστυχώς γιατί η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει κι άλλες τέτοιες επιπτώσεις στο μέλλον.

Άρα, τα δημόσια έργα τα οποία γίνονται σήμερα, οι οριοθετήσεις ποταμών και ακτών, θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη του υπουργείου, των Περιφερειών, των Δήμων, ούτως ώστε, να παραλαμβάνουμε έργα σοβαρά, τα οποία δεν θα έχουν επιπτώσεις για την κοινωνία και τον κόσμο.

Τοποθετούμενος σ΄αυτό το νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω ότι θεωρώ πως η ίδρυση και η λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων, προωθεί μια επενδυτική ευκαιρία – και όχι μόνο- για τη χώρα.

Είναι απογοητευτικό, είναι παράδοξο, σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, με εκτεταμένη ακτογραμμή και ιδιαίτερη γεωμορφολογία, να λείπει μια ανάλογη υποδομή.

Τόσα χρόνια υπήρχε ένα τεράστιο κενό, μια τεράστια χαμένη επενδυτική ευκαιρία,μια χαμένη αναξιοποίητη ευκαιρία για ανάπτυξη με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Παράλληλα υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο προβληματικό, με αγκυλώσεις, μια κατάσταση αδιαφανής που πριμοδοτούσε το εμπόριο αδειών, χωρίς να προχωρά και να ολοκληρώνει κάποια επένδυση.

Η υλοποίηση των υδατοδρομίων είναι μια επένδυση ευέλικτη τόσο σε όρους κόστους όσο και τεχνικών έργων. Όμως, για να λειτουργήσει απαιτεί την αντίστοιχη ευελιξία στις προϋποθέσεις ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους. Απαιτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να διευκολύνει και όχι να θέτει γραφειοκρατικά εμπόδια, ένα νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και παράλληλα να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Η ευελιξία, η αποκέντρωση και η απλοποίηση των διαδικασιών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοθετικού πλαισίου που τίθεται με το παρόν νομοσχέδιο. Ο διαχωρισμός της διαδικασίας αδειοδότησης σε δύο στάδια και παράλληλα η διευκόλυνση και αποκέντρωση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, θα συντελέσουν μεταξύ άλλων καθοριστικά στην επιτάχυνση της υλοποίησης του δικτύου.

Τα οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλά:

1. Eνίσχυση των δημοφιλών τουριστικών περιοχών
  2. Ανάδειξη νέων
  3. Εξυπηρέτηση αναγκών επείγουσας και έκτακτης μετακίνησης
  4. Ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Είναι οφέλη οικονομικά αλλά και με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Σε μια χώρα με πλήθος μικρών και απομακρυσμένων νησιών, η ύπαρξη ενός ευέλικτου τρόπου μετακίνησης, που να βοηθά τη διασύνδεσή τους, τόσο με τα υπόλοιπα νησιά, όσο και με την Ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ζωτικής και θεμελιώδους σημασίας

Ας γίνει μια μελέτη κόστους επικοινωνίας και μετακίνησης στα νησιά μέσω επιδοτούμενων, άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών, μέσω μεταφορικών ισοδυνάμων, μέσω αερομετακομιδών, για να δούμε την αντικατάστασή τους με μια πιο ευέλικτη μορφή,μέσω υδατοδρομίων. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί αυτή η νέα μορφή μετακίνησης, σε συνάρτηση και με άλλα οφέλη, στα οποία έχω ήδη αναφερθεί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στο νομό Ευβοίας, τον μεγαλύτερο νησιωτικό νομό της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο που διαθέτει σε συνδυασμό με το ορεινό και δύσβατο πολλές φορές τοπίο, καθιστούν δυσχερή και πολύωρη την όποια μετακίνηση και μεταφορά. Κατά συνέπεια η χωροθέτηση υδατοδρομίων αναμένεται να δώσει νέα πνοή.

Η υλοποίηση των υδατοδρομίων αποτελεί μια αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να επιφέρει διευρυμένα οφέλη στις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες, δημιουργώντας νέες τουριστικές τάσεις, καλύπτοντας ταυτόχρονα κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου υδατοδρομίων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεπείς στο στόχο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ώρα που εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκπαιδευμένοι άριστα και με πολυετή εμπειρία στην τέχνη της διγλωσσίας, επιλέγουν να χαλαρώνουν σε – τυχαίες;- συναντήσεις σε καφέ των Βρυξελλών.  Ο καθένας με τον τρόπο του, όπως έχει μάθει.

Σας ευχαριστώ πολύ.