Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Τα 30 τελευταία χρόνια παρά τα τεράστια οικονομικά διαθέσιμα εν τούτοις δεν μπόρεσε η Εύβοια να βάλει τα θεμέλια της ανάπτυξης, με ευθύνη αυτών που ασκούσαν την διαχείριση του Νομού της Εύβοιας. Έτσι παρέμεινε όχι μόνο χωρίς βασικά έργα υποδομής αλλά στερήθηκε και βασικών  έργων που θα διευκόλυναν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, και όλα αυτά σε ένα Νομό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα αλλά από άποψη υποδομών απέχει πολύ. Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, τα χωριά της είναι απομονωμένα  με προβληματική ύδρευση και ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, έχοντας ένα πλούσιο φυσικό κάλος και ικανή να αναπτύξει όλες τις μορφές τουρισμού (ορεινό, φυσιολατρικό, θαλάσσιο, θρησκευτικό, αρχαιότητες κ.λ.π.), και αντί όλων αυτών βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Έτσι ξεκινήσαμε και πιέζουμε, από την περιφέρεια ώστε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος με προσανατολισμό στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων ενώ παράλληλα προτείνουμε και αναπτυξιακούς προσανατολισμούς.

Σήμερα έχουμε ευχάριστα νέα αφού βρισκόμαστε πλέον κοντά στην υλοποίηση των έργων που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας που αναγκάζει πολλούς νέους να φεύγουν από τον τόπο τους για εύρεση εργασίας.

Η ένταξη πολλών περιοχών σε τουριστικές, η  βελτίωση του οδικού δικτύου και η διευκόλυνση και επέκταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ είναι οι βασικές προτεραιότητες και από εκεί ξεκινάμε τις προσπάθειες μας.

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΌΧΟΙ

Η αξιοποίηση των λιμανιών της Εύβοιας που είναι και οι μοναδικές πύλες εξόδου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο Αιγαίο και που εξυπηρετούν τόσο εμπορικούς όσο και τουριστικούς σκοπούς. Η αξιοποίηση αυτή αναμένεται να διευκολύνει την επισκεψιμότητα, ακόμη η επικοινωνία με τις Σποράδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας.

Α) Ο λιμένας Καρύστου και εν γένει η θαλάσσια του αυτού όρμου περιοχή , λόγω της γεωγραφικής θέσης (πλησίον διεθνούς διαύλου διελεύσεως πλοίων απο και προς το Αιγαίο πέλαγος, πλησίον ακρωτηρίου ΄΄Κάβο Ντόρο΄΄ κ.λ.π) αποτελεί για τον νομό Εύβοιας, τον κύριο όρμο καταφυγής πλοίων ξένης και Ελληνικής σημαίας, τόσο για προστασία από ανέμους και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όσο και για διαδικασίες – ενέργειες πράξεων μεταβολής πληρωμάτων (απολύσεις –ναυτολογήσεις αλλοδαπών ναυτικών) και παραλαβής τροφοεφοδίων και ανταλλακτικών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Β) Ο λιμένας Κύμης, σύμφωνα με την υλοποίηση της μελέτης των νέων Λιμενικών έργων, πέραν από επιβατηγός λιμένας, πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα τόσο ως τουριστικός λιμένας για την προσέλκυση και παραμονή σκαφών αναψυχής Αλλοδαπής και Ελληνικής σημαίας δυνάμει καταβολής τέλους -χρηματικού ανταλλάγματος για τον ελλιμενισμό, όσο και για χρήση ως εμπορικός λιμένας (κατάπλους –απόπλους πλοίων ξένης σημαίας), προς άμεση εξυπηρέτηση των εμπορικών και λοιπών αναγκών της ευρύτερης αυτού περιοχής (Κεντρική Εύβοια κ.λ.π).

Γ) Οι Λιμένες Αιδηψού και Λίμνης Ευβοίας, πρόκειται στα άμεσα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού, να αξιοποιηθούν τουριστικά με προσέλκυση και κατάπλους Ε/Γ –Κ/Ζ πλοίων ξένης σημαίας, με μεταφορά τουριστών (Ρωσικής ως επί το πλείστον υπηκοότητας). Οι εν λόγω τουρίστες πέραν των παροχών του πλού αναψυχής και κρουαζιέρας στις Ελληνικές θάλασσες και νησιά ,θα έχουν την δυνατότητα ως ομόθρησκοι και στα πλαίσια ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού ,να επισκέπτονται οδικώς και οργανωμένα το ιερό προσκύνημα «Οσίου Ιωάννου του Ρώσου», που αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερο πόλο έλξης πιστών (χριστιανών ορθόδοξων) παγκοσμίως.

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Τελευταία έγινε συζήτηση και εγκρίθηκε ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλια για την επίσπευση της δημιουργίας των 4 υδατοδρομίων στον νομό της Εύβοιας  και εντός του Ιουλίου προωθείται και το σχετικό σχέδιο νόμου για ψήφιση στην βουλή.

Τα υδατοδρόμια αφενός προσφέρουν την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής αλλά προσφέρουν διασύνδεση με απομακρυσμένες περιοχές, για την προσφορά αγαθών υψηλής σημασίας (φάρμακα), και επέμβασης σε επείγουσες καταστάσεις (διακομιδής ασθενών). Η δημιουργία των 4 υδατοδρομίων (Χαλκίδα, Κύμη, Αιδηψός, Κάρυστος) στην Εύβοια βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας και σύντομα θα εξαγγελθεί η δημιουργία τους. Ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμένων της Εύβοιας, και όλα αυτά με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Ως επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου οδικού δικτύου στην Εύβοια που αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει.

ελπίζω ότι στον ένα χρόνο που μας απομένει στην περιφέρεια να έχουμε κατορθώσει να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ