Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ:  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017

Θυμόμαστε, Τιμούμε, Ακολουθούμε τά βήματά τους, χαράζοντας καινούργιους δρόμους.

Στό 1884, ή αμερικανική ομοσπονδία εργασίας,αποφάσισε πώς εάν δέν γίνει αποδεκτό

τό αίτημά τους γιά οκτάωρο, θά πραγματοποιούσε πανεργατική απεργία τήν 1 Μάη.

340.000 εργάτες διαδηλώνουν σέ όλη τήν χώρα.

Στό Χάρβεστερ,έξω από τό εργοστάσιο Μάκ Κόρμικ,ή αστυνομία ανοίγει πύρ….6 εργάτες πέφτουν νεκροί, 30 τραυματίες.

Συλλαμβάνονται κορυφαία εργατικά στελέχη καί 4 από αυτούς καταδικάζονται σέ θάνατο.

Ο Αύγουστος Σπάις,απευθυνόμενος στούς κατηγόρους του λέει…

<εδώ θά ποδοπατήσετε μιά μικρή σπίθα,εκεί όμως καί πιό πέρα καί απέναντι

καί γύρω μας παντού,θά ξεπεταχτούν οί φλόγες.Η φωτιά είναι υπόγεια καί δέν θά τήν σβήσετε>

…….Η πρώτη Πρωτομαγιά στήν Ελλάδα, γιορτάστηκε τό 1893 μέ πρωτοβουλία τού Σ.Καλλέργη, όπου εγκρίθηκε ειδικό ψήφισμα,μέ αιτήματα το 8ωρο,τήν Κυριακάτικη αργία,τήν σύνταξη.

Επιδόθηκε στήν Βουλή, χλευάστηκε από τόν πρόεδρό της καί ό Καλλέργης συνελήφθει, επειδή διαμαρτυρήθηκε από τά θεωρεία καί καταδικάστηκε σέ 10ημερη φυλάκιση.

…….Τόν Μάη τού 1936, 40.000 καπνεργάτες τής Μακεδονίας καί τής Θεσσαλίας ,κατεβαίνουν

σέ απεργία ζητώντας συλλογική σύμβαση.

Τίς επόμενες μέρες,οί χωροφύλακες επιτίθενται στούς απεργούς. Στίς 9 τού Μάη στήν Εγνατίας βαράνε στό ψαχνό. Πρώτος νεκρός ό Τάσος Τούσης καί αμέσως μετά πέφτουν άλλοι 4. Σέ άλλα σημεία τής πόλης,τό ίδιο σκηνικό .Χωροφύλακες πυροβολούν άοπλούς.Απολογισμός 20 νεκροί, 300 τραυματίες………..

Μέρα Μαγιού μού μίσεψες, μέρα Μαγιού σέ χάνω . Γ.Ρίτσος

……..Ηταν Δευτέρα Πρωτομαγιά τού 1944,όταν 200 αντιφασίστες κομμουνιστές,οδηγήθηκαν στόν τοίχο τής Καισαριανής. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης δέν δέχθηκε νά αντικατασταθεί από άλλον συναγωνιστή του. Ο Μήτσος Ρεμπούτσικας έγραψε*

<όταν ό άνθρωπος δίνει τήν ζωή του γιά ανώτερα ιδανικά,δέν πεθαίνει ποτές>………

………Στά χρόνια πρό κρίσης καί μνημονίων, μελετημένα, ή άρχουσα αστική τάξη απαξίωσε ,χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ¨εγκάθετους μηχανισμούς δωροδοκίες, σωματεία ,συνομοσπονδίες καί κάθε συλλογικότητα πού δημιούργησαν οί εργάτες καί οι αγρότες ,γιά νά υπερασπίζονται τά δικαιώματα τους…

Τό σκηνικό ήταν έτοιμο γιά νά περάσουμε στήν καρδιά τής κρίσης ,πού μάς

ανακοινώθηκε ένα πρωίνο του Απρίλη, το 2010, από τό Καστελόριζο.

Εργασιακός μεσαίωνας ξανά, επιστροφή στό 1884 ,οδηγία από διεθνή καί εγχώρια αστική τάξη,νά καταστήσουν τήν Ελλάδα μιά απέραντη <ειδική οικονομική ζώνη>…….

………Μάης τού 2017…ό Ελληνικός λαός καί ή κυβέρνηση τής Αριστεράς, πού επέλεξε νά τόν εκπροσωπεί ,δίνει τήν μάχη της, μέσα στά στενά καί ναρκοθετημένα πλαίσια,πού επέβαλαν οί προηγούμενες κυβερνήσεις καί οί δανειστές, νά κρατήσει όρθιο ,ότι κερδήθηκε μέ αίμα από τούς εργαζόμενους τά προηγούμενα χρόνια.

Επέλεξε ώς βασική της διεκδίκηση στήν τελευταία διαπραγμάτευση, νά ξανακερδίσει τό χαμένο έδαφος καί νά επαναφέρει τήν κανονικότητα γιά τήν εργατική τάξη.

• Τό έκανε συνειδητά,αφού σάν κοινωνική αξία,ή υπεράσπιση τού κόσμου τής εργασίας ,είναι ό πυρήνας τής ιδεολογίας τής Αριστεράς.
  • Τό έκανε συνειδητά ,διότι γνωρίζει ,ότι στήν προσπάθεια γιά έξοδο από τήν κρίση καί τήν επιτροπεία, ό βασικός πυλώνας πρέπει νά είναι οί εργαζόμενοι.
  • Πέτυχε τήν επαναφορά τής ισχύος τών συλλογικών διαπραγματεύσεων από 1/9/2018.
  • Επιβάλει εντατικοποίηση τών ελέγχων κατά τής αδήλωτης εργασίας καί κατοχύρωση
  • τών προστίμων στόν ΕΦΚΑ.
  • Καθιερώνει μέ νόμο τήν Πρωτομαγιά ώς αργία.

Σίγουρα δέν είναι όλα όσα ονειρεύομαστε γιά τόν κόσμο τής εργασίας, ούτε ποτέ,

όσο μακριά καί άν φτάσουμε, δέν θά σταματήσουμε νά επανασχεδιάζουμε τό επόμενο βήμα

.Απόλυτα σίγουρο είναι,ότι τό νά επαναφέρεις στό προσκήνιο τίς αξίες τής εργασίας

καί τών συνδικαλιστικών οργάνων τους, θέλει χρόνο καί πολλή δουλειά, αλλά καί

σύνδεση μέ τήν παραγωγική ανασυγκρότηση τής χώρας.

Εδώ μπαίνει ή ευθύνη όλων μας, εργαζομένων, ανέργων, πολιτών και κυβέρνησης, έχοντας πλέον τήν εμπειρία τών προηγούμενων χρόνων, νά δώσουμε ένα άλλο νόημα, ένα άλλο πρόσημο,στόν επανασχεδιασμό τόσο τής παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο καί τών συλλογικοτήτων τής παραγωγικής τάξης τής χώρας μας.

Τό αριστερό νόημα νά είναι:

<όχι πιά τά πάντα γιά τό κέρδος, πρώτα ο εργαζόμενος καί ή αξιοπρέπεια του>,

τό δέ αριστερό πρόσημο στήν παραγωγική ανασυγκρότηση, νά είναι ότι αυτή οφείλει νά υπηρετεί τήν εργατική τάξη καί όχι νά τήν υποδουλώνει!!!!!