Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Επίκαιρο και διαχρονικό το μήνυμα της διαδήλωσης για καλύτερες συνθήκες εργασίας που πραγματοποίησαν στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Ήταν εκείνες που κυριολεκτικά όρθωσαν ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία, διεκδικώντας τα αναντίρρητα δικαιώματά τους, τα οποία, δυστυχώς, ποτέ δεν θεωρήθηκαν αυτονόητα… Και προς τιμήν αυτών των γυναικών έχει πια καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Στην πορεία του χρόνου, το κίνημα αυτό εξελίχθηκε, καταφέρνοντας όχι μόνο να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας και τις συνθήκες διαβίωσής της, αλλά και να εντάξει τα γυναικεία δικαιώματα στην ευρύτερη πολιτική ατζέντα – κάτι πραγματικά σημαντικό και ωφέλιμο σε βάθος χρόνου.
Συγκεκριμένα, το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην ισότητα των φύλων περιλαμβάνει μια σειρά νόμων με στόχο την προστασία τους: ως δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής -στην παρούσα συγκυρία- αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι μόλις προχθές στη Βουλή κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας στις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής βίας. Και την Πέμπτη 8 Μάρτη συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Όπως επίσης είναι σε εξέλιξη και η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, με συνεχείς δράσεις και διεκδικήσεις σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και την ανατροπή όλων των ποσοστών εκπροσώπησης όπου αυτά εμφανίζονται.
Συνολικά, δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έχουν εξαλειφθεί όλες οι διακρίσεις και ανισότητες σε βάρος των γυναικών, όπως η διαφορά στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών, η ανεργία, που είναι κατά πολύ υψηλότερη για τις γυναίκες, η δυσκολία επαγγελματικής ανέλιξης λόγω ασυμβατότητας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η μικρή παρουσία τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και, τέλος, η απεχθής -και διαρκής- βία κατά των γυναικών.

Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας για την ουσιαστική ισότητα των φύλων συνεχίζεται…

 

Δίνουμε δυναμικά το «παρών» τιμώντας τους αγώνες του χτες που παραμένουν ζητούμενα του σήμερα.

Χαλκίδα 8 Μάρτη 2018

Από το Γραφείο Τύπου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ