Άρθρο της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας κ. Ζωής Λιβανίου: Οι αδικίες εξαλείφονται προχωράμε μπροστά για έξοδο από τα Μνημόνια

Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, εξελίξεις που «χάθηκαν» στη ροή της επικαιρότητας.

Η πρώτη αφορά την διαγραφή χρεών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν έως το 2014 ως αποτέλεσμα της τραγικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να χρεώνουν νοσήλια και φάρμακα σε άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας στα δημόσια νοσοκομεία.

Θυμίζουμε ότι από τις πρώτες λυτρωτικές αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης ήταν η κατάργηση αυτών των απάνθρωπων χρεώσεων που υποχρέωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες να αποκοπούν από το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η αποκατάσταση του δικαιώματος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επέτρεψε στο σύνολο της κοινωνίας την πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειαζόταν.

Τα «χρέη» όμως είχαν μεταβιβαστεί στις αρμόδιες εφορίες και παρέμειναν μια μόνιμη απειλή για περίπου 840.000 ανθρώπους με το ύψος τους να ανέρχεται αθροιστικά στα 28 εκατ ευρώ τα οποία η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Υγείας ανακοίνωσε ότι διαγράφονται.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και τα επίσημα στοιχεία οι άνεργοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έκαναν χρήση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων το 2017 που ανέρχεται συνολικά στα 165 εκατ ευρώ.

Το ποσό αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταδείξει το ύψος των αναγκών σε υγεία του πληθυσμού που δεν καλύφθηκαν λόγω των προηγούμενων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προτιμούσαν να σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στην εξυπηρέτηση των προσωπικών και κομματικών συμφερόντων τους αντί να φροντίζουν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Γνωρίζουμε όλοι πόσοι συμπολίτες μας αναζητούσαν δανεικά για να καλύψουν τις ανάγκες τους στο νοσοκομείο και μάλιστα όταν η κατάσταση της υγείας τους ήταν τέτοια που δεν χωρούσε άλλες καθυστερήσεις.

Η δεύτερη εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών των δανειοληπτών από τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που κατήργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γνωρίζουμε όλοι τις περιπτώσεις εκείνες που τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και γινόταν απαιτητά πλέον από τις τράπεζες.

Η κατάργηση του ΟΕΚ άφησε απροστάτευτους αυτούς τους ανθρώπους και η κυβέρνηση αποκαθιστά και αυτή την αδικία. Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα διαγράψουν μεγάλο μέρος των χρεών που υπάρχουν και θα δώσουν την ευκαιρία αποπληρωμής του υπολοίπου με όρους  ευνοϊκούς .

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαιρετικά ευνοϊκή παρέμβαση που αφορά τους λήπτες ενισχύσεων για την απόκτηση κατοικίας από τον ΟΕΚ καθώς πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε η διαδικασία των οριστικών παραχωρήσεων των ακινήτων των εργατικών κατοικιών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους που για δεκαετίες παρέμεναν όμηροι της εκάστοτε εξουσίας.

Στην Αγία Ελεούσα και την Αγία Μαρίνα έχουν πολλά να πουν για τις υποσχέσεις που χανόταν στο πέρασμα του χρόνου και τη νέα πραγματικότητα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας το δίκαιο πράξη.

Διεκδικούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, διεκδικούμε την κοινωνική αναγέννηση, διεκδικούμε την επαναφορά του ανθρώπου στο προσκήνιο της πολιτικής.

Οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε όλοι να ανταπεξέλθουμε καθημερινά είναι οι πλέον δύσκολες, η κυβέρνηση όμως αποδεικνύει καθημερινά με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της ότι αγωνίζεται για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των ανθρώπων της και όχι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ολιγαρχιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει, βλέπει και βιώνει την πραγματικότητα όσο και αν γίνεται προσπάθεια να εξαφανιστούν όλες οι θετικές ειδήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε νέο αφήγημα, η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο της κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Από τον Αύγουστο του 2018 η αλλαγή που σηματοδότησε η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ακόμα πιο ορατή, θα είναι ακόμα πιο έντονη, θα είναι ακόμα πιο ζωντανή.