Γιώργος Ακριώτης: Στρέψτε το βλέμμα και την πράξη σας προς τη σωστή κατεύθυνση και αφήστε να φανεί η αλήθεια

Το Πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτό το τριήμερο και ψηφίζεται τη Δευτέρα στη Βουλή, λίγους μήνες πριν την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, περιλαμβάνει διατάξεις που ρυθμίζουν πλήθος ζητημάτων που είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε πολλαπλά πεδία. Οι περισσότερες από αυτές τις διατάξεις, παρόλο τον θόρυβο που έχει προκληθεί, αποτιμώνται με θετικό πρόσημο.

Θα ήθελα να σταθώ κατά κύριο λόγο σε τρία επιμέρους ζητήματα:

• Πρώτον : Ως προς το 30ωρο των εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις

Κατά τη συνηθισμένη τους πρακτική κάποιοι προσέτρεξαν να κινδυνολογήσουν. Αράδιασαν φανταστικά σενάρια. Ότι δήθεν θα αυξήσουμε τις διδακτικές ώρες, ότι θα κλείσουμε σχολεία…. Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί.

Τριαντάωρο είχαμε. Τριαντάωρο έχουμε. Τριαντάωρο ίσχυε. Τριαντάωρο ισχύει. Η διάταξη ισχύει από το 85 (νόμος 1566) και διατυπώνεται εκ νέου με το παρόν νομοσχέδιο. Τόση ανησυχία για μια επαναδιατύπωση είναι ακατανόητη.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις. Οι κυρίες και οι κύριοι της αντιπολίτευσης ξεχνάνε τα λουκέτα που βάλανε σε  δύο χιλιάδες (2.000) σχολικές μονάδες ; Χωρίς κριτήρια…. Με διατάξεις σκούπα… Και όποιον πάρει ο Χάρος. Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου θα λύσουν προβλήματα. Θα τακτοποιήσουν τα πράγματα και δεν θα τα δυσκολέψουν. Οι συγχωνεύσεις, όπου χρειάζεται να γίνουν,  θα γίνουν στοχευμένα, με κριτήρια και προϋποθέσεις.

• Δεύτερον: Όσον αφορά το θέμα της απεργίας.

Δεν λέμε ότι θα θέλαμε να έρθει προς ψήφιση η διάταξη αυτή. Είναι επιτυχία μας όμως το ότι καταφέραμε μέσα από την ατραπό των υπερβολικών απαιτήσεων των θεσμών να  έχουμε μόνο αυτό.

Δείτε τη συνολική εικόνα:

Πόσες και ποιες ήταν οι απαιτήσεις  των θεσμών;

Θεσμοθέτηση του λοκ άουτ, συρρίκνωση των συνδικαλιστικών αδειών, θεσμοθέτηση γενικής ρήτρας απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών και πόσα άλλα ακόμα……

Ποια ήταν η αλλαγή που συμφωνήθηκε;

Μια διάταξη με περιορισμένο και πολύ συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής. Αφορά τον κανόνα της απαρτίας αποκλειστικά για τα πρωτοβάθμια σωματεία που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.  Και το 1/3 που ίσχυε μέχρι σήμερα γίνεται 1/2

Και εδώ η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε να δείξει το αληθινό της πρόσωπο για ακόμα μια φορά. Μίλησε για ημίμετρα. Θέλει να το προχωρήσουμε και άλλο προφανώς….Άκουσαν απεργία, άκουσαν εργασιακά δικαιώματα και τα αντανακλαστικά τους χτύπησαν κόκκινο. Χυμήξανε σαν τον ταύρο στην αρένα που διψάει για αίμα. Δεν πειράζει, όμως, γιατί έτσι φανερώνουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να φανταστεί τί θα συνέβαινε σε μια παράλληλη πραγματικότητα όπου θα είχαν αυτοί την εξουσία.

Και από την άλλη έχουμε και τους αγαπητούς συναδέρφους του ΚΚΕ, που προσπαθούν μάταια  να κάνουν μαθήματα συνδικαλισμού. Με πρωτοφανή μάλιστα ένταση και χαρακτηρισμούς …

Στρέψτε το βλέμμα και την πράξη σας προς τη σωστή κατεύθυνση!!!

Τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς, με το τέλος του Προγράμματος, έχουμε την επανέναρξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας…

Ο ΣΕΒ προετοιμάζεται, βγάζει  ανακοινώσεις…Εναντιώνεται στο ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω ο κατώτατος μισθός.

Κοιτάζοντας το δέντρο ας μην χάσουμε το δάσος.

• Τρίτον: Ως προς τα οικογενειακά επιδόματα

Με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου :

Προβλέπεται αύξηση κατά 40% (από 650 εκατομμύρια σε 910 εκατομμύρια) των οικογενειακών επιδομάτων. Η αύξηση αφορά όλες τις κατηγορίες. Παράλληλα το σύστημα απονομής επιδομάτων γίνεται πιο ορθολογικό και πιο δίκαιο.

Οι παρούσες διατάξεις  ανταποκρίνονται καλύτερα στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία, όπου οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα έως δύο παιδιά. Αντιμετωπίζουν την παρούσα κατάσταση. Παράλληλα, όμως, η αντιμετώπιση της μάστιγας του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Και αυτό θα το πετύχουμε όχι μόνο μέσω της αύξησης των επιδομάτων, αλλά και με το σύνολο των υπηρεσιών για το παιδί που θεσμοθετούμε, όπως η καθιέρωση των σχολικών γευμάτων και η ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

Η πολιτική μας, χαρακτηρίζεται από έντονο κοινωνικό πρόσημο  αποτελώντας κομμάτι της προσπάθειας μας για επανίδρυση του κοινωνικού κράτους.

Του κοινωνικού κράτους που επιμελώς είχαν φροντίσει να αποδομήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ….

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι  τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες κατά μέρος.

Ας αφήσουν  να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική και προπαντός…

ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.