Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, έρχονται στην Χαλκίδα

Νέες δομές υγείας

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας,  έρχονται στην Χαλκίδα

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το Υπουργείο Υγείας συγκροτεί άμεσα τις 4 πρώτες ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων. Οι πρώτες αυτές δομές θα λειτουργήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες της Χαλκίδας, ξεκινώντας από Αρτάκη, Ανθηδώνα, Αυλίδα και Ληλάντιο.

Οι νέες αυτές δομές θα έχουν την ευθύνη παρακολούθησης περίπου 50.000 συμπολιτών μας.

Στις ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν οικογενειακοί γιατροί για ενήλικες και για παιδιά. Οι πολίτες θα εγγράφονται στις ΤΟΜΥ και κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης συγκεκριμένου αριθμού ενηλίκων και κάθε παιδίατρος την ευθύνη συγκεκριμένου αριθμού παιδιών.

Στις δομές αυτές θα λειτουργήσουν και διεπιστημονικές ομάδες υγείας αποτελούμενες από νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που θα έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν τον τοπικό πληθυσμό και να υλοποιούν δράσεις πρόληψης. Αυτές οι ομάδες θα είναι υπεύθυνες για τις τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, σε ΚΑΠΗ, στους χώρους εργασίας.

Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν σε ένα διευρυμένο ωράριο, 8 το πρωί με 9 το βράδυ, και στόχος τους είναι να αποτελέσουν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν οι  μετακινήσεις και οι πολλές ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ο πολίτης αποκτά με αυτήν την παρέμβαση τον δικό του οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο αντίστοιχα δωρεάν, που είναι υπεύθυνος για την φροντίδα και την καθοδήγησή του στο υπόλοιπο σύστημα υγείας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια, που μέσα σε μία δύσκολη για όλους οικονομική συγκυρία η Πολιτεία ανοίγει νέες δημόσιες δομές υγείας, προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Εν όψει αυτής της παρέμβασης την επόμενη

Παρασκευή 23/6 , στις 19:30, στο Ξενοδοχείο «Παλίρροια» στην παραλία της Χαλκίδας, θα βρίσκονται ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός

προκειμένου να παρουσιάσουν αναλυτικά το σχέδιο και να μιλήσουν για τα πεπραγμένα στον χώρο της υγείας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.