ΨΗΦΙΣΜΑ της Δημ. Παράταξης Χαλκίδας ‘’ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ’’ για τις Διατλαντικές Συμφωνίες ΤΤIP-CETA-TISA

Οι υπό διαπραγμάτευση διεθνείς εμπορικές συμφωνίες

1) ΤΤΙΡ (Διατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

2) CETA (Οικονομική και Εμπορική συμφωνία) μεταξύ Καναδά και ΕΕ και

3) TISA (Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών)μεταξύ 23 κρατών κρατών  μελών ΕΕ και ΗΠΑ προωθούνται με άκρα μυστικότητα από τις πολυεθνικές και τα λόμπι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και οι συνέπειες τους θα είναι τερατώδεις για τις οικονομίες των κρατών , για τις κοινωνίες και τους πολίτες τους .

Η επιδίωξη τους είναι η επιβολή σε παγκόσμιο επίπεδο της πλήρης απελευθέρωσης και ασυδοσίας των αγορών και των πολυεθνικών εταιριών, με όλες τις επιπτώσεις τους στις κοινωνίες και το περιβάλλον, με στόχο την υποδούλωση με τα πλέον απαίσια δεσμά οικονομικής φύσης των κρατών και κάθε ελεύθερου ανθρώπου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Από τα λίγα που έχουν διαρρεύσει οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν:

• 1)την άρση των σημερινών «εμποδίων» που έχουν αναφορά στις προδιαγραφές Υγείας και Ασφάλειας .Οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα και τα τρόφιμα, που μέχρι σήμερα ήταν αυστηρές στην ΕΕ, εναρμονίζονται πλέον στα πλαίσια των ΗΠΑ όπου ένα προϊόν αποσύρεται μόνον εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβές για την υγεία . Έτσι ανοίγουν διάπλατα οι κερκόπορτες για την μαζική εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά
  • 2)Οι πολυεθνικοί κολοσσοί δύνανται να δραστηριοποιηθούν σε οποιοδήποτε τομέα επιθυμούν και θεωρούν οι ίδιες κερδοφόρο, χωρίς κρατικό έλεγχο η άλλες δεσμεύσεις.
  • 3)Μπορούν να προσφεύγουν σε διαιτητικά δικαστήρια έναντι των κρατών που θεωρούν ότι βλάπτονται τα συμφέροντα τους και μειώνουν τα κέρδη τους, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη δυνατότητα για τα κράτη. Έχουν την δυνατότητα να ζητούν υπέρογκες αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη
  • 4) Ανοίγεται ο δρόμος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν και να εξαγοράσουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν όπως η υγεία, η παιδεία ,το νερό, η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή κλπ. χωρίς κανένα περιορισμό και επίβλεψη.
  • 5)Τα εργασιακά δικαιώματα στην ΕΕ εναρμονίζονται με αυτά των ΗΠΑ ,που σημαίνει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στον συνδικαλισμό στην ΕΕ 6)Η ελευθερία στο διαδίκτυο, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ,οι υποδομές ,οι φυσικοί πόροι, θα γίνουν βορά στην άγρια λογική του εμπορίου και της αγοράς. Θα ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος και η δημόσια περιουσία των κρατών , θα καταργηθούν τα κράτη έθνη ,η παγκοσμιοποίηση θα κυριαρχήσει απόλυτα. Ο πλούτος θα συνεχίσει να συσσωρεύεται ανεξέλεγκτα στις οικονομικές ελίτ, τα εισοδήματα των πολιτών θα μειωθούν δραματικά ,η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί ,οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδαίων στην σημερινή του συνεδρίαση καταγγέλλει την προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως, με αδιαφανείς διαδικασίες και ερήμην των λαών, για την υπογραφή των συμφωνιών της TTIP,CETA και TISA που αποτελούν την πιο ακραία και κανιβαλιστική εκδοχή του νεοφιλευθερισμού και ζητάμε από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευτούν στα εξής:

– Να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με τις συμφωνίες.

– Να ζητήσουν πλήρη διαφάνεια και ανοικτό διάλογο σχετικά με το θέμα.

– Να αναλάβουν την υποχρέωση για αληθινή ενημέρωση του λαού. – Να απαιτήσουν τον τερματισμό των μυστικών διαπραγματεύσεων και την δημοσιοποίηση ολων των μυστικών εγγράφων .

– Οι αποφάσεις και η ψήφιση σχετικών νόμων να γίνουν από τα εθνικά κοινοβούλια και όχι από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Τέλος από την δική μας μεριά ο Δήμος μας να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών με διοργάνωση εκδηλώσεων και ανοικτών συζητήσεων. Να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση-καταγγελία στον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και στα συλλογικά όργανα ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ από τα οποία να ζητείται να αναλάβουν δράση και αυτά.

ΧΑΛΚΙΔΑ 6/9/2016

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ